Yazar: 21:35 Köşe Yazıları, Politika • 74 Yorum

KAPI: Bahse var mısınız?

Kapının açılmasına çok az kaldı.

Gelin sizinle bir oyun oynayalım…

Oyunun adı: “Bahse var mısın?”

Konusu: Türk Ordusu Kuzey Irak’a ne zaman girecek?

Bu kehanet Müştak Baba divanının 29’uncu sahifesindeki Ankara şiirinde, günümüzden tam 200 yıl önce kaleme alınmış.

Aslında şiirin satırları ordumuzun KAPI’ya kalıcı olarak giriş yapacağı tarihi yıl olarak veriyorlar ama biz gününü öğrenmek istiyoruz.

Oynayalım mı?

Kapı için tarih veren satır şöyle tasarlanmış:

NUN VEL KALEM başından alınsa NUN YUNUS. Büyük harflerle yazdığım kelimeler Hicri tarih ile 1433 senesini kesin olarak veriyor.

Bu şiirde hepimizin yakından bildiği, gerçekleşmiş bulunan ayrıca bir kehaneti var Müştak Baba’nın. Birinci satırdaki ifadesiyle gerçekleşen kehanet Hicri 1341 senesini tarihlemiş olmasına rağmen tam 62 gün sonra Hicri 1342 senesinin içinde gerçekleşmiş, onu hatırlatayım. Satır şöyle tasarlanmış:

Me’vayı nazenine eğer ELF olursa EFSER.

Gördüğümüz gibi her iki satır birbirine çok benziyor. “Olursa” veya “Alınsa” şeklinde olasılık ifade eden fiil kelimesi etrafında bulunan tarih veren kelimeler var.

Müştak Baba’nın şiirleri OLUR, ALIR, BİLİR gibi kesinlik veren kelimelerle ifade edildiğinde mutlaka Hicri sene sona erdikten sonraki tarihi veriyorlar.  OLUR ile bir cümle kurulmuş ve 1341 tarihi verilmişse bunun anlamı 1341 bitip 1342 Muharrem ayı başlayınca sözü edilen iş gerçek hâle gelecek demektir. OLURSA denilmişse bunun anlamı bunun anlamı OLUR ile verilen 1341’den SA=65 gün geçtiğinde sözü edilen iş gerçek hâle gelecek demektir. OLURSA diye tasarlanan kehanet cümlesinde Ankara 1341 Hicri tarihi bittikten 62 gün sonra 1342 Hicri senesinde satırın ifade ettiği gibi başkent olmuştur…

“Tamam, sistemi anladık, bundan sonraki bütün kehanet cümlelerini günü gününe çözebiliriz” diyeceksiniz ama Kuzey Irak’a giriş ifade eden cümleler çok benzer yapıda olmasına rağmen pek de öyle değil gibi. İşte oyunumuz burada başlıyor. Bana yardım ederseniz belki bize çok yaklaşmış bulunan KAPI kehanetinin tam gününü hep birlikte bulabiliriz.

Kapı kehanetinde ALINSA sözü önceki satırda olduğu gibi tek başına bulunuyor. Önünde BAŞINDAN eki var. İşte burası bizi şaşırtıyor.

Ben şöyle anlıyorum: Üstat “başından alınsa diyerek;

  1.       1433 Hicri senesinin Başı olan1 Muharrem tarihini kastetmiş. Bu tarih 27 Kasım 2011’de başlıyor.
  2.       Irak’ın Baş kısmı olan Kuzey bölümünün alınacağını söylemiş.
  3.      Aynı zamanda daha önce Ankara’nın başına konulan yöneticiliğin başından alınacağını bildirmiş.

Öyleyse iç içe iki olayı Başından Alınsa sözleriyle anlatıp aynı zamanda bize 2011 senesi içindeki bir günü de gizlice bildirmiş diyebiliriz.

Peki, öyleyse niye çözemiyoruz?

Biliyorsunuz, SA=65 güne işaret ediyor. Satırın verdiği kesin tarih olan 1433 senesinin başlangıcı 27 Kasım 2011 tarihine rasgeldiğine göre şimdi siz söyleyin, Irak’a giriş ile resmi olmayan Başkentin İstanbul’a getirilmesi kararı acaba 27 Kasımda mı yoksa önceki 65 gün olan 27 Eylülde mi ya da sonraki 65 gün olan 27 Ocakta mı gerçekleşecekler?

İşte size bolca yorum yapabileceğiniz ve çok yakında gerçekleşmesi beklenen bir kehanet!

Bahse var mısınız?

Ben şöyle çözüyorum. Başımda eğer şapka olsaydı ve “Başından alınsa”  denilseydi, bu durum mevcut yapıdan bir eksilmeyi anlatacağı için 1433 senesinden eksilecek olan 65 günü ifade ettiği için 27 Kasımdan sonraki 65 gün içinde Başkentin İstanbul’a getirilmesinin resmi olmayan kararının alınacağını rahatlıkla söyleyebilirim. İkinci olarak eğer ben bir kitap okuyor olsaydım ve siz bana “Başından al” deseydiniz bu ifade kitabın birinci sayfasını gösterdiği için Kuzey Irak’a 1433 1 Muharrem olan 27 Kasım 2011’den itibaren girileceğini anladığımı söyleyebilirim.

Ne dersiniz, doğru mu düşünüyorum?

Belki de doğrudur. Belki 27 Kasımdan itibaren girilen yeni duruma uygun olarak resmi olmasa bile Başkent konusunda gayrı resmi bir karara zorunlu olarak varılacak. Çünkü Müştak baba bu iki olayı sıkı sıkıya bağlayarak biri öbürünün gerekçesi olarak diyor.

Kararın resmi olarak alındığı tarihi ise 1434 senesinin sonu olarak ayrıca bize verdiği için bu satırda bahsedilen Başından alınma kararının gayrı resmi olacağını tahmin ediyorum.

Şimdi başlayın yazmaya. Yorumları merak ediyorum. A) 27 Kasım B) 65 gün öncesi yani 27 Eylül C) 65 sonrası yani 27 Ocak D) Hiçbiri

Benim son tespitim Kapıya giriş için A, Başkentin gayri resmi kararı için C şıkkının doğru olabileceği yönünde.

Yazın bakalım, eller tuşlara dokunsun, kim doğru tarihi bulacak göreceğiz.

Biz bir oyun oynuyoruz. Ama kader de bize bir oyun oynayacak. Kaderin oynayacağı her ne ise bizim için gerçek olacak.

Allah hepimize hayırlı kader versin!

Bahse var mısınız?

A mı? B mi? C mi? D mi?

Hangisi?

www.anahtar.tv

(Visited 128 times, 1 visits today)
Kapat
Yandex.Metrica