Kur’an incelendiğinde “göklerde” yani uzayda yaşayan akıllı canlılardan bahsedildiği, birçok ayette görülebilir. Dolayısıyla İslam âlimleri arasında, göklerdeki yaratıkların varlığı konusunda hiçbir ihtilaf yoktur. Üzerinde ittifak edilememiş tek konu, bu yaratıkların kim olduğudur. Ancak ilgili ayetler, bu varlıklar hakkında bizlere çok önemli bilgiler vermektedir. Örnek olarak Rad suresinin 15. Ayetini ele alalım;
“Göktekiler ve yerdekiler, isteyerek veya istemeyerek gölgeleri ile beraber Allah’a secde ederler.” (Rad, 15)
Her ne kadar Türkçe meale yansımamış olsa da, ayetin Arapçasında “göktekilerin” akıllı canlılar olduğu açıkça görülür. Çünkü ayetin Arapça metninde onları (gökte olanları) tanımlamak için مَن فِي السَّمَاوَاتِ yani “men fis semavati” ifadesi kullanılır. Buradaki men zamiri sadece kişileri tanımlamak için kullanılır (aynı zamanda “kim” anlamına gelir). Eğer akıl sahibi olmayan varlıklardan veya cisimlerden bahsetseydi ayette مَا yani “ma” zamiri kullanılırdı çünkü kişi olmayan varlıkları (hayvan, cisim vs.) tanımlamak için kullanılan zamir “ma” zamiridir ama ayette böyle denmiyor (“ma” aynı zamanda “ne” anlamına gelir). -İngilizce bilenler bu dilbilgisi kuralını hemen anlayacaklardır çünkü aynı yapı İngilizcede de vardır. -Ve bunlar cin veya melek de değillerdir çünkü ‘gölge’ ve dolayısıyla da ‘cismani benden’ sahibidirler.
Dolayısıyla göklerde yaşayan akıllı ve cismani bedenleri olan yaratıkların varlığı Rad suresinin 15. ayetiyle sabittir.
“Göktekiler” ifadesi Kur’an’da kişi zamiri kullanılarak dafalarca kez geçer.
Birçok gezegende, birçok farklı insan türü yaratılmıştır. Bizim büyük babamız Adem’dir. Başka gezegenlerdekilerin büyük babaları başkadır.
“Uzayda yaşayan canlılar arasında bizden daha gelişmiş uygarlıklar var mıdır?” sorusunu Kur’an’a sorarsak İsra suresinin 70. ayeti bize, çok ilginç bir cevap verir ve “biz Adem oğullarını, yarattıklarımızın bir çoğundan üstün kıldık” der. Yani yaratılmışların en üstünü, biz değiliz. Peki bizden üstün olanlar kimdir? Melekler mi? Hayır, çünkü Şeytan da dâhil bütün melekler, insana secde etmekle emir olundu. Peki, cinler olabilir mi? Elbette ki hayır, Adem yeryüzüne halife olarak gönderildiğinde, yeryüzünde cinler vardı. Biz onlardan üstün olarak buraya geldik. Hatta Kur’an onların, Hz. Süleyman’ın emrine verildiğinden bahseder. Öyleyse Adem oğullarından üstün olan bu yaratıklar kimlerdir? Dünyada böyle birileri olmadığına göre bunlar uzaydadırlar.
Uzaylı ırkların arasında bazıları bizden daha üstün yaratılışlı insan ırklarıdır.
Yâsin suresinin 81. ayeti uzayda hayat barındıran gezegenler hakkında bize fikir verir…
“Gökleri ve yeri yaratan, onların benzerlerini yaratmaya kadir değil midir? Evet, O, yaratan ve bilendir.” (Yâsin Suresi, 81. Ayet Meali)
Hamza Yardımcıoğlu
Merhaba,
Metni dikkatle okurken, ikinci âyet mealine karşılık YâSîn:81 adres gösterilmiş. Doğru referansın İsrâ:70 olduğunu belirtmek isterim.
Selam ve Saygılarımla,
N_S
Contact filmini hatırladım.
Muazzam bir yazı. Muthiş tespitler. Kaleminize sağlık Hamza Bey.
Kur’an araştırılıp incelendikce sadece bir ilmihal gibi algılanamaycağı ezelden ebede rabbimizin katından nice sonsuz bilgileri içinde sakladığını müşahede ediyoruz araştırmacı arkadaşların emek ve çalışmalarıyla..Kur’an’ı mezarda ,mevlitte ,namazda hatırlayanlar O’nun var-yok aklımızın alamayacağı belki gelecekde ortaya çıkacak nice bilgileri, ilimleri içerdiğini zaman ile anlayıp öğreneceğiz..Kur’an tüm insanlığa inmiş Allah katından gelen, en değerli mahfuz edilmiş ilim bilgi deryası bir sonsuzluk hazinesidir insanlar ve tüm varlıklar için..Rabbi Zıdni İlmi..
garip bir söylem ne demek biz yaratılmışın en üstünü değiliz biz adem oğulları değiliz o zaman biz insanda değiliz bizim babamız adem değilmi sanırım ya düşüncelerinizde bir tutarsızlık var yada düşüncelerinizi ifade de . benmi yanlış anlıyorum diye defahatle baktım ama aynen sözünüz öyle geçiyor yukarda açıklamanız gerekir bence zira böyle ademoğlu olmadığınıza dair bir itirazınız yada itirafınız düşündürür adamı ve diğer bilgileriniz konusundada şüpheye düşürür aşağıya kopyaladığım sözlerinizi bir kez daha düşünün derim
“Uzayda yaşayan canlılar arasında bizden daha gelişmiş uygarlıklar var mıdır?” sorusunu Kur’an’a sorarsak Yâsin suresinin 81. ayeti bize, çok ilginç bir cevap verir ve “biz Adem oğullarını, yarattıklarımızın bir çoğundan üstün kıldık” der. Yani yaratılmışların en üstünü, biz değiliz. Peki bizden üstün olanlar kimdir? Melekler mi? Hayır, çünkü Şeytan da dâhil bütün melekler, insana secde etmekle emir olundu. Peki, cinler olabilir mi? Elbette ki hayır, Adem yeryüzüne halife olarak gönderildiğinde, yeryüzünde cinler vardı. Biz onlardan üstün olarak buraya geldik. Hatta Kur’an onların, Hz. Süleyman’ın emrine verildiğinden bahseder. Öyleyse Adem oğullarından üstün olan bu yaratıklar kimlerdir? Dünyada böyle birileri olmadığına göre bunlar uzaydadırlar.
Uzaylı ırkların arasında bazıları bizden daha üstün yaratılışlı insan ırklarıdır.”
kuran ve uzay hakkında kesin bir bilgi vermeye çalışırken bu kadar kısa anlatmak yetersiz olmuş.ben bu uzaylılar yaşıyor olayına inanmıyorum nedeni : 1.peygamber efendimiz meleklerden-şeytanlardan-iblisten- cinlerden-peygamberlerden bahsediyorda uzaylılardanmı bahsetmiyor soru bir bu ?yarattıklarımızın bir çoğundan üstün kıldıkın manası nice yaratılmışlar olabildiği gibi şu anda şu zamanda var olmadığınıda anlatabilmektedir.bizimle aynı zamanı paylaşmayan yani bizden önce var olmuş ancak sonra sonu gelmiş canlılarda olabileceği gibi bu şu anda o üstün canlıların uzayda yaşadığını ifade etmez.
Merhaba güzel bir yaklaşım ancak ben yaratılmışlardan bazılarının bazılarına üstün kılındığını düşünüyorum.Peygamberimizin (a.s) diğer peygamberlere üstün kılınması gibi.Birde birbirinize üstünlüğünüz ancak takva iledir hadisi var.
Tabii ki düşünen akıl sahipleri için gökte ve yerde de ibret alınacak çok şey var,alemlerden bahsedilirken belkide diğer boyutlardan ve kuantum uzayından bahsedilmektedir.En iyisini ALLAH (C.C) bilir.Selam ve dua ile…
Çoğu sorumuza cevap veren Muhteşem bir yazı olmuş.
YARADANIN adaletini sorgulatacak (haşa) bir soru ortaya konulduğunda ; sadece o sorunun nasıl bir hata içerdiğini anlamaya çaba gösterilmelidir.
Yaradılmışların bir çoğundan üstün kıldık cümlesi çok açık bir şekilde İnsanoğlundan üstün yaratıkları ifade eder.
Konunun bu kısmı farklı bir alandır ve ancak dünyevi ve benci bir düşünceye hizmet eder.
YARADAN tüm bilinçli varlıkları(serbest iradeli) takva konusunda tam bir eşitlikte yaratmıştır. O halde üstünlük ancak takvadadır; her bilinçli yaratık en üstün kul olma şansına ve hakkına sahiptir.
Sayın Hamza Bey’in,
Bildiklerini bize bilmeyenlere aktarması, Öğretmesi nedeniyle;
Emeğine, Bilgisine, Kalemine Sağlık.
Kuran’ım, Artık Dolabın, En Tepesinde değil. Hep Elinin altında. Rehberim.
Allah Ondan Razı Olsun.
Bir de Hamza Bey, sıradan, bizim gibi insanların, anlayabileceği, bir Tefsir Kitabı, Yazar veya Kaynak Önerse ne iyi Olurdu.
Saygılar.