“Uzun zaman önce çok çok uzak bir galakside…” Star Wars filmlerinin yukarı doğru kayan yazılardan oluşan ikonik girişi bu cümle ile başlar. Tarihin bilinmeyen bir zamanında yaratıklar, varlıklar, uzaylılar, robotlar, klonlar ve insanlar arasında yaşanan epik savaştan bahseder hikâye. Bir tarafta iyiler ve karşısında her zaman olduğu gibi kötüler vardır. Çok eski geçmişte ve dünyadan uzak bir yerde yaşanan bu masalsı olayları zevkle izler, eğlenir ve keyif alırız. Bu hikâye madem bu kadar uzak ve bilinmeyen dünyalarda geçiyorsa kullanılan öğeler ve karakterler neden bu kadar tanıdık? Gücü iyilik için kullanan Jedilar ile galaksiyi ele geçirmek amacıyla karanlık tarafa geçmiş Sithlerin mücadelesinde metaforik olarak anlatılan öykü bize neleri, kimleri hatırlatıyor. Türklerin Star Wars efsanesindeki yeri nedir? Peki, hikâyenin kökenini hiç düşündünüz mü?
Tarih boyunca kökenlerini dünya dışına bağlayan birçok kavim olmuştur. Kutsal metinlerde adı geçen, Hz. Âdem ile Havva’nın ilk yaratıldığı cennet bahçesi de dünyamızın dışındadır. Kur’an’da Cennet,-i Meva, Tevrat’ta Aden olarak adlandırılan ilk bahçenin “çok çok uzak” bir yerdeki başka bir gezegen olması kuvvetle muhtemeldir. Türkler de mitolojilerinde kendi köklerini Sirius’a bağlar. Türkler için kozmos ve kozmik olaylar çok önemlidir. Kurdukları devlete bile “Göktürk” ismini vermişlerdir. Gök… Göktengri… Oğuz Kaan’ın gökten gelen ikinci eşi Gök-kal’dan doğan üç oğlu… Gökhan, Yıldızhan ve Ayhan…
Kur’an’ı Kerim’deki Necm Suresinin 49. Ayetinde “Doğrusu Şi’ra yıldızının Rabbi de O’dur.” olarak bahsi geçen Sirius, farklı dillerde “Sothis, Şira, Sirona ,Serios , Kak-si-di , Huşi” gibi adlarla telaffuz edilmiştir. Demirkazık olarak adlandırılan Sirius mitolojik Türk tasavvurunda evrenin direği ve göğün kapısı olarak adlandırılır. Sıcak ve soğuğun bu kapıdan geçtiği düşünülür. Bu yıldızın güneşle birlikte doğduğu Temmuz ve Ağustos ayları, orta ve kuzey enlemlerde kavurucu sıcakların olduğu köpek günleri olarak adlandırılır. Türk mitolojisinde yer alan bilimkurgu filmlerini aratmayacak birçok hikâyenin yanı sıra köpek dendiği zaman Gökbörü, yani Kurt ve hatta Tarkan’ı bir kenara yazalım lütfen. Star Wars ile ilgili enteresan bir bağlantı gelmek üzere…
Tüm kutsal metinlerde anlatılan Hz. Âdem’in oğlu Habil’in kardeşi Habil’i öldürülmesi hikâyesini bilirsiniz. Habil’in ölümü üzerine Hz. Âdem ile Havva’nın Şit isimli bir çocukları daha olur ve insanın soyu Şit üzerinden devam eder. İbranice’Šēt;’ Grekçe Sḗth; Arapça Šīṯ, Mısır mitolojisinde Seth olarak geçen Şit ismi size bir şey hatırlattı mı? Star Wars hikâyesinde anlatılan Sith Lordları da kim acaba?
Sümerlerin bir kolu ve Turanî yani Türk kabul edilen Etrükslerin başındaki krala da Tarkin yani Tarkan denmekteydi. Tarkin dendiği zaman aklımıza tekrar Star Wars filmleri geliyor. Kutsal Jedha şehrini ve Alderaan gezegenini yok eden Ölüm Yıldızı’nın komutanının ismi de Grand Moff Tarkin’di. Lütfen şu resme hiçbir ön yargı olmadan bakın. Kötü taraftaki İmparatorluk askerlerinin komutanı acaba kime benziyor.
Grand Moff Tarkin…
Resmi görünce hemen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e benzediğini söylemeyin lütfen. Moff ile Mustafa arasında ne alaka olabilir ki? Peki, karanlık tarafta kötülük için savaşan imparatorluk askerlerinin üniformaları size tanıdık geliyor mu? Star Wars projesinin sanat yönetmelerinin yapacağı elbette mantıklı açıklamalar vardır. Komplo teorileri üzerinde çok fazla kafa yormaya gerek olduğunu zannetmiyoruz.
Karanlık taraftaki imparatorluk subaylarının üniforması…
Klasik bir serzeniş vardır. Elimizi nereye atsak Türk çıkıyor. Onlar da mı Türk? Amma da abarttınız. Şimdi, konuyu Türklere bağlamak için elbette ay ve yıldıza ihtiyacımız var. Türk bayrağındaki sembollerin hilal şeklindeki ay ve karşısındaki yıldız olduğu öteden beri söylenmektedir. Ancak basit bir Google araştırmasında bulabileceğiniz Ay’ın hilal halinin hiçbir şekilde Türk bayrağındaki şekle benzemediği de aşikârdır. 28 günlük periyodu içerisinde Ay hiçbir zaman Türk bayrağındaki halini almaz. Peki, acaba ya Türk bayrağındaki şekil Ay’ın hilal şekli değilse? Bayrağımızdaki sembol Güneş tutulmasına daha çok benzemiyor mu? Ay’ın Güneş’in önüne geçerken ortaya çıkan şekil bayrağımızdaki hilal olabilir mi? Karşısındaki yıldız da belki Sirius’tur.
Güneş tutulması
Peki, aradaki bağlantı nedir? Bu benzerlikler ve paralellikler sadece tesadüften mi ibaret? Star Wars efsanesinde anlatılanlar ile İnsanlık tarihi ve Türklerin ilgisi daha başka ne olabilir? Bu oldukça uzun bir hikâye ve ileriki yazılarımızda yavaş yavaş anlatmaya çalışacağız. Konu Nuh Tufanı’ndan Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i ikiye ayırmasına, Atlantis’ten kayıp Mu Kıtası’na, Hz. Adem’in İblis ile savaşından Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesine kadar oradan oraya savrulacak. Ancak belki de sonunda karşımıza tüm zamanların en enteresan bilimkurgu hikâyesi bizi bekliyor.
Hepsinden önce lütfen şu aşağıdaki Youtube linkinde verdiğimiz kısa videoyu izleyin. Gelecek yazılar için spoiler olsun. Belki sizin de zihin dağarcığınızda bazı şeyler şekillenmeye başlar.
Emre Gürcan
PS: Google Earth ve benzeri platformlarda Sirius Yıldızı neden sansürlenmiş durumda? Elbette bunun mantıklı bir açıklaması olmalı…
Star Wars filminde Death Star isimli ölüm makinesinin
Kutsal Jedha şehrini yok ettiği an…